Spel med Midgårdtema

Midgård har varit ett återkommande och spännande tema i spel, filmer och böcker. J.R.R Tolkien är troligtvis den författare som lyckats bäst med att göra Midgård till ett hett tema inom fantasygenren. J R R Tolkien skrev inte bara Sagan om ringen-trilogin, utan också Sagor från Midgård (Unfinished tales i original). Många spel har skapats med Midgårdtema, vilket vi ska fokusera på i denna artikel.Det är nästan omöjligt att nämna Midgårdspel utan att prata om Sagan om ringen. Det är svårt att beräkna hur många Sagan om ringen-spel som har släppts, men efter en sökning på Google hittar vi åtminstone ett 20-tal. Bland andra Ringarnas Herre: Slaget om Midgård II, Sagan om ringen: War in the North samt Sagan om ringen: Aragorn’s Quest, för att nämna några. Det finns ofta versioner av dessa som brädspel med, se bradspelsbloggen.se.

Guardians of Middle-earth

Detta spel är inspirerat av Sagan om ringen och Tolkiens värld. Det är ett multiplayer-strategispel, med en egen berättelse som har inslag av Sagan om ringen. Det är utvecklat av Monolith Productions och utgivet av Warner Bros Interactive Entertainment och släpptes 4 december 2012 på X-box och Playstation. Sedan 29 augusti 2013 kunde man även spela spelet via Microsoft PC.

Lego – Sagan om ringen

Som sagt finns det många spel med Midgård och Sagan om ringen som tema, men få så unika som Lego – Sagan om ringen. Att kunna införa Legokaraktärer baserat på sagorna gör det mer användarvänligt för den yngre spelaren. Historian är nästan helt baserad på berättelsen med lite mindre hemskt innehåll. Spelet släpptes 2012 på de flesta plattformar, bland annat Playstation och X-box.

Sammanfattning

Det finns många spel, böcker och filmer med Midgårdtema. Tolkien har tagit fram en unik etymologi om Midgård som har revolutionerat fantasyvärlden. Vissa spel använder sig av handlingen rakt av, medan andra hittar på egen eller ”spoofar” (härmar och gör om) handlingen anpassat för spelvärlden. Man kan konstatera att Midgårdspel har förändrat livet för fantaster och förhoppningsvis gjort världen till en bättre plats.