Hösten närmar sig med stormsteg och det börjar bli mörkt och trist ute. Ingenting kan tära på livsgnistan så mycket som en veckas evigt regnande i november. Halloween är över och det dröjer ett bra tag innan det blir jul, så dags att hitta på något för att liva upp höstmörkret.

Medeltidstema

Vill du ha ett tema med en enorm variationsmöjlighet, så bör du satsa på ett medeltidstema. Ett mer spännande tema får du leta efter. Här kan du verkligen ta ut svängarna och hänge dig riktigt ordentligt. Låt dig inspireras av denna fantastiska epok och beställ online allt från dekorationer och kläder, till maten du tänker servera.

Kläderna, dekorationerna och maten

Medeltiden öppnar upp ett fantastiskt spektrum när det gäller kläder. Du kan exempelvis klä ut dig till munk eller varför inte till Robin Hood eller prinsessan Marion? Bara din egen fantasi sätter gränserna här. Låt dekorationerna följa temat och duka upp ett långbord och tänd rejäla stearinljus.

Låt även maten följa temat. Medeltiden var knappast överdådets epok, men en rykande het soppa serverad med ett mustigt rustikt brytbröd, blir verkligen pricken över i:et. Dessutom blir lite ost och ett kryddat vin den perfekta avrundningen på måltiden.

Midgård har varit ett återkommande och spännande tema i spel, filmer och böcker. J.R.R Tolkien är troligtvis den författare som lyckats bäst med att göra Midgård till ett hett tema inom fantasygenren. J R R Tolkien skrev inte bara Sagan om ringen-trilogin, utan också Sagor från Midgård (Unfinished tales i original). Många spel har skapats med Midgårdtema, vilket vi ska fokusera på i denna artikel.Det är nästan omöjligt att nämna Midgårdspel utan att prata om Sagan om ringen. Det är svårt att beräkna hur många Sagan om ringen-spel som har släppts, men efter en sökning på Google hittar vi åtminstone ett 20-tal. Bland andra Ringarnas Herre: Slaget om Midgård II, Sagan om ringen: War in the North samt Sagan om ringen: Aragorn’s Quest, för att nämna några. Det finns ofta versioner av dessa som brädspel med, se bradspelsbloggen.se.

Guardians of Middle-earth

Detta spel är inspirerat av Sagan om ringen och Tolkiens värld. Det är ett multiplayer-strategispel, med en egen berättelse som har inslag av Sagan om ringen. Det är utvecklat av Monolith Productions och utgivet av Warner Bros Interactive Entertainment och släpptes 4 december 2012 på X-box och Playstation. Sedan 29 augusti 2013 kunde man även spela spelet via Microsoft PC.

Lego – Sagan om ringen

Som sagt finns det många spel med Midgård och Sagan om ringen som tema, men få så unika som Lego – Sagan om ringen. Att kunna införa Legokaraktärer baserat på sagorna gör det mer användarvänligt för den yngre spelaren. Historian är nästan helt baserad på berättelsen med lite mindre hemskt innehåll. Spelet släpptes 2012 på de flesta plattformar, bland annat Playstation och X-box.

Sammanfattning

Det finns många spel, böcker och filmer med Midgårdtema. Tolkien har tagit fram en unik etymologi om Midgård som har revolutionerat fantasyvärlden. Vissa spel använder sig av handlingen rakt av, medan andra hittar på egen eller ”spoofar” (härmar och gör om) handlingen anpassat för spelvärlden. Man kan konstatera att Midgårdspel har förändrat livet för fantaster och förhoppningsvis gjort världen till en bättre plats.

Innan kristendomen kom in i bilden i Skandinavien så dyrkade vikingarna asagudarna och asatron. De här gudarna hade många likheter med de riktiga människorna, så som att de kunde bråka och slåss och även göra fel. Det var heller inte odödliga utan kunde bli dödade. Varje gud beskyddade ett visst område.På den tiden trodde vikingarna att deras värld hölls samman av ett enormt träd som var en ask och som fick namnet Yggdrasil. I det här trädet fanns de olika världarna Asgård som var gudarnas hem, och Midgård som var hem till människorna. Det fanns även dödsriket Hel och Utgård.

Midgård

Midgård var alltså den plats där människorna levde enligt asatron. Människorna vid den här tiden bestod av stridslystna vikingar och deras familjer. Midgård hade tilldelats människorna av urgudarna Oden, Vile och Ve. Runt den här världen finns en enorm bergskedja som ska beskydda människorna mot onda jättar och dvärgar.Det finns en hel del karaktärer från den här mytologin som har gjort sig ett större namn än vissa andra. När det gäller människorna i Midgård så handlar det om kända vikingar, kungar och andra kända krigare i Norden. Några exempel på dessa är Harald Blåtand, Harald Hårfagre, Ottar Vendelåkra, Sven Tveskägg och Egil Skallagrimsson.

Vikingar i Midgård

Harald Blåtand är en av de mest kända karaktärerna från Midgård. Han var under en tid kung över Danmark och sedan Norge. År 960 omvände sig Blåtand till kristendomen och byggde dessutom nordens första domkyrka i Roskilde. Blåtand var känd för att han gjorde sig ovän med många, både släktingar och även andra vikingar.Harald Hårfagre blev faktiskt kung över Norge när han bara var 10 år gammal. Han var en ung liten tuffing som fick stå emot många försök där andra småkungar ville ta över makten. Sitt namn fick han efter att han svurit att inte klippa sitt fagra hår eller skägg innan Norges alla kungar hade enats.